20 Ocak 2012 Cuma

Suni depremler bir silah mı?


Türkçeye "Komplo Teorisi" olarak çevrilen "Conspiracy Theory" filmini hatırlarsınız. Yönetmenliğini Richard Donner'ın yaptığı, boşrolünde Mel Gibson'ın oynadığı film, Marmara depremi sırasında epey yankı uyandırmıştı. 1997 yılında, yani Marmara depreminden iki yıl önce çekilen filmde, filmin ana karakteri "onlar" dediği bir grubun, ABD başkanının Türkiye ziyareti sırasında suni bir deprem oluşturacaklarını söylüyor, ilerleyen dakikalarda ise TV'de "Türkiye'de 7.3 şiddetinde bir deprem oldu" haberi yayınlanıyordu.
Filmde yeralan ayrıntı ile Marmara Depremi ve sonrasında Clinton'un Türkiye ziyareti arasındaki bu benzerlik büyük tartışmalara neden olmuş, Yeni Şafak'tan Taha Kıvanç, Sabah'tan Can Ataklı ve Sedat Sertoğlu o günlerde yazdıkları makalelerde "komplo teorisi" diyerek temkinle yaklaştıkları bu konuyu inceleyip, kafalarda meydana gelen soru işaretlerine dikkat çekmişlerdi. Acaba filmi yapanlar Türkiye'de meydana gelecek depremi ve şiddetini iki yıl önceden nasıl bilmişti? Bu sadece bir tahmin miydi?
İnsanoğlunun bilimsel yöntemlerle suni depremler oluşturma ve iklime müdahale etme imkanının olup olmadığı tartışması Van depremiyle birlikte yeniden gündeme gelmeye başladı. Tartışmanın odağında ise HAARP'ın yaptığı bilimsel araştırmalar var. Yine komplo teorisi diye verilen haberlerde, internette tıklanma rekoru kıran bir videoya dikkat çekiliyor. Videoda, Van çevresinde son yedi günde meydana gelen depremlerin paralel hatlar halinde ve birbirine uyumlu bir şekilde meydana geldiği belirtilip, bunun suni olarak birileri tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Bu iddiaların bilimsel dayanağının olup olmadığı elbette bilinmiyor. İnternet kaynaklı bu tür haberlerin dezenformasyon amaçlı olabildiğini de biliyoruz kuşkusuz. Ancak bu video ve HAARP arasındaki bağlantı iddiası, birçok medya tarafından da gündeme taşındı.


Yazar Ahmet Kayır yazdı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder